Szakértelemmel az egészségtől ragyogó, gyönyörű bőrért!

Mi az a vírusos szemölcs?

A bőrünkön lévő szemölcsök a HPV vírus fertőzése miatt alakulnak ki. Több mint 70 féle HPV vírus létezik. A leggyakoribb szemölcstípus a közönséges szemölcs, de gyakran előfordul még a futó szemölcs, az uszodaszemölcs, és a lógó szemölcs is.

A vírusos szemölcsöket sajnos könnyű elkapni, közvetlen testi kontaktus által terjednek a leggyakrabban. Elég lehet csupán egy kézfogás vagy egy érintés is. Ezen kívül uszodák, strandok vizében is elkaphatjuk a vírust. Amennyiben az immunrendszer le van gyengülve, vagy a bőrön valamilyen sérülés található, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki a fertőzés.

A szemölcsök fennállási ideje igen eltérő. Egy-két hétig, vagy akár évekig is megmaradhat egy-egy szemölcs. Bizonyos esetlekben a szemölcsök rendkívül kellemetlenek, illetve veszélyesek lehetnek.

Vírusos szemölcsök

Milyen tünetei vannak a szemölcsnek?


A különböző szemölcstípusok más-más tünetekkel jelentkeznek.

  • A közönséges szemölcsök körülbelül borsó nagyságúak. Színük és formájuk változó, gyakran karfiolszerű a kinézetük.
  • Az uszodaszemölcsök félgömb alakú kinövések. Felületük piros és fényes, közepük behorpadt.
  • A futószemölcsök általában csoportosan jelentkeznek. A futószemölcsöket más néven laposszemölcsnek is nevezik, ugyanis felületük lapos, alig emelkednek ki a bőrből.
  • A lógószemölcsök hosszúkás, lógó, ecsetszerű kinövések. Általában az arcon, a nyakon és a hónaljon alakulnak ki. Rendkívül könnyen terjednek, elég megérinteni a fertőzött felületet, illetve dörzsöléssel egyik testrészről a másikra is átvihető.
  • A talpi szemölcs nagyon kellemetlen elváltozás, mert miközben a többi szemölcs kifele nő, a talpi szemölcs befelé, hiszen nem tehet mást, így járás közben nagyon zavaró és fájdalmas lehet, mert nyomást gyakorol a csonthártyára.

A szemölcsöknek a felsoroltakon kívül számos változata van, amik mind-mind eltérő tünetekkel járnak.

Hogyan kezeljük a szemölcsöket?

A szemölcsök kezelése többféleképpen lehetséges:

  • - ecsetelés,
  • - égetés elektokauterrel és lézerrel,
  • - kikanalazás Volkmann kanállal,
  • - eltávolítás sebészi úton.

Ezekkel a módszerekkel a recidiva, azaz a kiújulás esélye viszonylag gyakori. A folyékony nitrogénnel történő fagyasztás (-196 fokon) jelenti a modern kezelési eljárást. A kezelés után a kiújulás esélye alacsonyabb, kevesebb fájdalommal és kellemetlenséggel jár.


Keressen minket bizalommal!

Telefon: +36 20 502 3902
1027 Budapest, Királyfürdő utca 4.

 
Kapcsolat

Miért válassza a Decor-Dermet?

Tapasztalat

A több évtizedes tapasztalat az általános és az esztétikai bőrgyógyászat területén.

Szaktudás

Minden kezelésünket a szakmai körökben is elismert bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, Dr. Hussein Ahed végzi.

Egyénre szabott kezelések

Az alkalmazott technológiák komoly orvosi szaktudást igényelnek, csak így érhető el, hogy egyénre szabott kezelésekből a maximumot hozhassuk ki.

Modern feszerelés

Rendelőnkben olyan modern, digitális eszközt használunk, amely többszörös nagyítást tesz lehetővé szemben a hagyományos, kézi dermatoszkóppal.