Szakértelemmel az egészségtől ragyogó, gyönyörű bőrért!

A melanomáról

A napsugárzás erősödése, összetételének változása bőrünk számára komoly következményekkel jár. A fokozott, káros UV sugárzás és a szolárium elterjedése hozzájárul az egyik legveszélyesebb rosszindulatú bőrelváltozás, a melanoma kialakulásához. A melanoma kifejlődhet veleszületett festékes anyajegyből, valamint újonnan kialakult anyajegyekből egyaránt. Az utóbbi években a melanoma kialakulása emelkedő tendenciát mutat. Hazánkban az utóbbi 10 évben a melanoma előfordulása megkétszereződött!

A korai felismerés életet menthet! A melanoma előszőr a hámban képződik, abban a stádiumban kezelése egyszerűbb (eltávolítása és szövettani vizsgálat elvégzése), azonban később átterjedhet a környező ér- és nyirokrendszeren keresztül a távoli szervekre és áttéteket képezhet. Ekkor a gyógykezelés már jóval nehezebb. Emiatt létfontosságú, hogy a melanomát időben észre vegyünk. Évente, félévente keresse fel bőrgyógyászati rendelésünket és rendszeresen min. kéthavonta végezzen önvizsgálatot! Ha bármilyen elváltozást észlel a bőrén, forduljon mielőbb szakorvosunkhoz!

  Mire figyeljünk az önvizsgálat során?


 • Ellenőrizzük, hogy van-e új elváltozás vagy változott-e egy régi elem külleme a bőrön!
 • Mindenképp keressünk fel szakembert, ha egy anyajegy viszket, nőtt, megsérült, változott a színe, a mérete, a szélei nem szabályosak, aszimmetrikussá váltak.
 • Óvjuk anyajegyeinket! Nagyobb eséllyel alakulhat ki melanoma a sérülésnek, irritációnak kitett anyajegyekből, a fényvédelem nélküli UV terheléstől, a nem megfelelő idejű és időtartamú napfényen való tartózkodástól!
Melanoma, a rosszindulatú bőrelváltozás

Ne adjon esélyt a melanomának, jelentkezzen be szűrésre!

Bejelentkezés

Hogyan zajlik a melanomaszűrés?

Bőrgyógyász szakorvosunk megvizsgálja az anyajegyeket. Rendelőnkben az anyajegyvizsgálat egy olyan digitális eszközzel történik, amely a hagyományos kézi dermatoszkóphoz képest többszörös nagyítást biztosít.

Ha a vizsgálat során egy festékes anyajegy rosszindulatú elfajulás gyanúját kelti, a leghatékonyabb és legbiztonságosabb megoldás, annak mielőbbi eltávolítása és szövettani vizsgálata.Az eltávolítás sebészi úton történik. Súlyosabb esetekben onkológiai konzultációra van szükség, majd a beteg a megfelelő onkológiai gondozásba kerül a szükséges terápia beállítására.Milyen tényezők növelik a melanoma kockázatát?

Egyes faktorok növelik a melanoma kialakulásának esélyét. Ha ezek valamelyike Önre jellemző, fokozottabban figyelje bőrállapotát és ne feledkezzen meg a rendszeres szűrésről! • világos bőrszín
 • (természetes) szőke vagy vörös haj
 • kék vagy zöld szemek
 • sok anyajegy, ismeretlen bőrkinövés
 • szabálytalan anyajegyformák
 • korábbi napégések
 • korábbi melanoma az Ön kórtörténetében
 • melanoma előfordulása az Ön családjában

Ne feledkezzen meg a megelőzésről!

Óvja magát a naptól! (megfelelő ruházat, kalap, napszemüveg)
Lehetőleg kerülje a közvetlen napfényt 10 és 16 óra között!
Minden esetben használjon a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvedő krémet!
Fokozottan védje a gyermekek érzékeny bőrét a leégéstől!

Keressen minket bizalommal!

Telefon: +36 20 502 3902
1027 Budapest, Királyfürdő utca 4.

 
Kapcsolat

Miért válassza a Decor-Dermet?

Tapasztalat

A több évtizedes tapasztalat az általános és az esztétikai bőrgyógyászat területén.

Szaktudás

Minden kezelésünket a szakmai körökben is elismert bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, Dr. Hussein Ahed végzi.

Egyénre szabott kezelések

Az alkalmazott technológiák komoly orvosi szaktudást igényelnek, csak így érhető el, hogy egyénre szabott kezelésekből a maximumot hozhassuk ki.

Modern feszerelés

Rendelőnkben olyan modern, digitális eszközt használunk, amely többszörös nagyítást tesz lehetővé szemben a hagyományos, kézi dermatoszkóppal.